niedziela, 22 lutego 2015

Karkówka.



Jakiś czas temu mój mąż przyniósł mi do domu przepis na przepyszną karkówkę i sam ją robi :) Mięso samo rozpływa się w buzi.






 Potrzebne składniki:

ok 60 dag. karkówki
2-3 cebule
majonez
musztarda
sól
pieprz
folia do pieczenia

Karkówkę kroimy, rozbijamy, solimy i pieprzymy. Kroimy cebulę.


Z majonezu i musztardy robimy sos. Całą miseczkę dla dzieci z Ikei. Sporo musztardy.



Układamy sos, cebula, mięso, sos ... i tak na przemian.


Zawijamy szczelnie w folię, wkładamy do szklanej żaroodpornej brytfanki, zakrywamy pokrywką. Jak jest czas to wstawiamy na 2 godz do lodówki, jak nie to i tak jest bardzo dobra w smaku.

Pieczemy 2 godz. w temp. 180 oC. Pół godziny przed końcem, zdejmujemy przykrycie i robimy dziurkę w folii.



Taka porcja karkówki wystarcza naszej 4 osobowej rodzinie na 2 dni. Drugiego dnia, karkówka jest jeszcze lepsza. Po pieczeniu zostaje w brytfance tłuszczyk, który jest super na chleb :)

Można tak robić i inne części mięsa np. szynkę, ale jednak karkówka smakuje najlepiej.



Smacznego :)

20 komentarzy

  1. Pysznie wygląda:) ja dzisiaj też robiłam karkówkę ale w ziołach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! I pewnie tak samo smakuje! Na pewno wypróbuję ten przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Namówiliście mnie :-)) Na pewno zrobię :D Mąż będzie wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię karkówkę, najbardziej chyba duszoną ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na karkówkę, moja mama zawsze taką robiła :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciekawe, że szukałem dobrego przepisu na karkówkę i trafiłem tutaj :) Zdjęcia narobiły mi smaku, widać, że naturalne a wszystko wygląda pysznie.
    Przy najbliższej okazji testuje przepis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda OK. Ale porcja jak dla niejadka :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis :) Dziękuję za polecenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie, przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super. Na pewno wykorzystam ten przepis. Bardzo lubię karkówkę na obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

TOP